Gluteeniton

097125ee6bOlemme siirtyneet lähes gluteenittomaan ruokaan. Törmäsin netin ihmeellisessä maailmassa kirjoitukseen jossa puhuttiin, että keliakia ei ole ihan niin yleinen kuin luullaan, mutta ihmisiä on enemmänkin kuin luullaan gluteeni-intoleransseja. Eli ei kestä gluteenia sen sisältämien myrkkyjen (joita tulee torjunta aineista) vuoksi. Tämä on erittäin helppotapa testata. Jättää gluteenin kokonaan pois ruokavaliosta esimerkiksi kuukaudeksi tai pariksi ja syö sen jälkeen reippaasti gluteenia esim. leipää. Jos turvotus, pahaolo yms iskeytyy on parempi pysyä suurimmaksi osaksi erossa gluteenista. Kenelle se on oikeasti hyväksi? Tiedän nämä ruoka suositukset joissa puhutaan, että leipää pitää syödä määrä x päivässä, mutta olen itse joskus kokeillut tuota. Se tuotti vain hyvin tuskaisen olon! Jo yksikin leipäpala pahensi oloani! Siksi ruokailuni on nykyään 90-95% gluteeniton. Siksi noin kun heikkous on karkit. Ei saisi moisia syödä, mut irtokarkit on sellanen paha asia mistä en oo vielä yli päässyt niit vaan täytyy saada aina silloin tällöin, mut nykyään jo vähemmän kun tulen aina kipeäksi niistäkin. Niin ja spelttiä (luomuna) joskus, mutta harvoin ja senkin tilalle pitäisi jotain keksiä kun tulee tukala olo speltistäkin. En siedä sitäkään. Aikaisemmin en saanut speltistä niin voimakkaita reaktioita, mutta nykyään hiemankin enemmän maha reistailee vastaan ja ilmoittaa näreästi asian.

Oman olon vuoksi on gluteeni jätetty. Kaurapuuroa syön, mutta sekin kaiken varalta gluteeniton ja luomu. En tiedä parempaa ja uretkram gluteeniton kaurahiutaleherkullisempaa aloitusta päivään kun keitetty kaurapuuro, raakamaitoa ja kirnuvoita + kuppi kahvia ja instant shiitaketta. Gluteeni voi myös pahentaa kilpirauhasta joka jo ennestään heikkona, mutta mietin omalla kohdalla voiko gluteeni ja stressi olla myös syy joka on laukaissut minulla kilpirauhasen vajatoiminnan. Sekään ei meinaan tutkimusten mukaan ole mitenkään mahdotonta, että gluteeni laukaisee kilpirauhasessa tulehdusta. Olen ollut joskus kova nautiskelemaan olostani huolimatta leipää, eineksiä, pullaa, keksejä. Erityisesti kaikkia suolakeksejä ja tikkuja. Kun paketin avasi se syötiin melkein samantien loppuun siitä pahasta olosta huolimatta, mutta kun ne oli niin hyviä. Enää en ole pitkään aikaan koskenut kuin joskus suolapähkinöihin, mutta nekin alkaa jäämään sen syytä myöhemmin.

Joku varmaan miettii, että mitä sitten syön. Leivän rinnalle en ole miettinyt mitään. Gluteenittomissa leivissä joita kaupasta voi ostaa on kaikkea muuta sellaista joita en halua syödä. Eli jos leipää söisin täytyisi se tehdä itse. Olen muutaman kerran syönyt raakaleipää pähkinöistä. Se oli hyvää ja sitä voisi toistekkin syödä. Muutoin leivonnassa korvataan vehnäjauho jollain toisella riippuen tilanteesta esim. lupiinijauho, tattari, hirssi, kaurajauho, mantelijauho, kookosjauho. Myös noista tehdyistä sekoituksista kunhan se sekoitus on itse tekemä. Kaupan valmiit gluteenijauho sekoitukset on enemmän kuin arveluttavia jos lukee tuoteselostetta. Annan yhden esimerkin gluteenittomasta jauhoseoksesta:

Gluteeniton VEHNÄtärkkelys, sokeri, sakeuttamisaineet (E412, E466), nostatusaineet (E575, E500), rauta, niasiini, tiamiini (B1-vitamiini), riboflaviini (B2-vitamiini), B6-vitamiini.

Pelkässä jauhoseoksessa on jo neljä E-koodia. Lisättyä VALKOISTA sokeria. Ja jauho itse on VEHNÄtärkkelystä. Miksi lisättyjä vitamiinejä jotka on jotain keinotekoisia? Tuo on riittävä syy miksi haluan sotkea itse jauhot ja käyttää yksinkertaisia raakaaineita.

Mainokset

5 kommenttia artikkeliin ”Gluteeniton

  1. Gluteeniton on aina hyvä valinta!! Sopii itsellenikin.

    Huono puoli on siinä että tosiaan gluteenittomissa jauhoissa on usein aika paljon kaikkia lisäaineita. Semmoisen oon kuitenkin löytänyt kuin Viljatuote Vaal

    • Oho kommentti läks liian aikaisin 😀 …. Viljatuote Vaalea Gluteeniton Jauhoseos 500g on sellainen jossa ei ole lisäaineita eikä vehnän osasia. Tuoteseloste on tällainen; riisijauho, tattarijauho, maissijauho, perunajauho, psylliumsiemenkuori jauhettu, sokeri. Käytän itse sitä eniten, siitä saa myös esim. hyvää rahkapizzapohjaa kun laittaa rahkaa, munaa, näitä jauhoja ja vähän suolaa 🙂

  2. Kiitoksia vinkistä! Saako tuota ihan kaupasta vai jostain luontaistuote kaupasta? Ja tuo ehdottamasi pizzapohja kuulostaa houkuttelevalle 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s