Väriaine allergia

Itse olen väriaine allergikko. Moni miettii kun tuon sanon et miten voit pukeutua värikkääseen. Ei en ole sillä tavalla. En kärsi iholla väriaineista. Vain ruuan mukana tullut väriaine on pahasta. Eikä luojan kiitos kaikki!

Voitte vain usko mikä kolahdus se oli nuorelle (lapselle) olin vaja 15vuotias kun sain ensimmäiset oireeni. Viikot meni lähes poikkeuksetta hyvin, mutta koitti perjantai menin äitini kanssa kauppaan ja mukaan tietenkin tarttui karkkipussia ja limsoja, sipsejä ja kaikkea muuta sellaista. Kotiin päästyä söin ruuan normaalisti ja sen jälkeen mätin itseni täyteen tuota ”herkkua”. Olin jo illalla hieman heikko oloinen, mutta seuraava päivä meni ihan mahdottomaksi. Makasin ja valitin. Särki nivelet ja huimasi. Tätä jatkui näiden kipujen takia lähdettiin lääkäriin myöhemmin ja jonka seurauksena olin gluteenittomalla ruokavaliolla jonkin aikaa kun lääkäri epäili keliakiaa. Silloin oli melkein poikkeuksetta vain hyviä päiviä kun karkit yms oli pois ruokavaliosta (kipuja oli, mutta muutoin parempi olo). Testien jälkeen lääkäri totesi ettei mitään löytynyt eikä gluteeni tätä aiheuttanut.

Meno jatkui taas samana. Karkkia yms.. ja taas kipeä. Iän tullessa tahti hieman hidastui ja karkit jäi tuollaisissa määrissä pois. Salmiakin ystävänä ne oli lopulta melkeinpä vain niitä.  Jätettiin kaikki lisäaineet pois ja niitä varoen lisättiin ruokaan mukaan kunnes meillä oli väriaineet ainoa joita en syönyt. Siinnä se syyllinen löytyi ja huokaistiin helpotuksesta kunnes tajuttiin, että melkein kaikeessa on väriainetta. Olenko todella näille kaikille allerginen? Tiettyjä ruokia söin ilman ongelmaa ja niiden tuoteseloste ensin läpi mukaan sallittujen listaan tuli heti E160 (muodot a,b,c,d). Tämä oli jo suuri helpotus. Sen jälkeen siirryttiin testaamaan E150 (muodot a,b,c) sekin sopi! Päätettiin, että näillä lähdetään alkuun. Karkkia en syönyt enää ollenkaan. Enkä myöskään limsoja tms.

Tulin täysi ikäiseksi ja alkoholi tuli mukaan kuvioon. Olin jonkin aikaa ollut ”kuivilla” väriaineista joita en tiennyt sopivatko ne. Ostin siiderin kivasti omena siiderin. Join sen ja noin 30min sen jälkeen tipuin suorilta jaloilta lattialle kipujen vallassa ja oksensin. Kierin lattialla tyhjentäen itseäni suunnilleen puoli tuntia. Kunnes ns. heräsin ja siivosin jäljet. En muista kohtauksesta kuin alun ja lopun. Väli on ihan mustaa muistikuvissani. Tuntuu karulle kun tuo ei jäänyt viimeiseksi kohtaukseksi enkä muista muistakaan kuin alun ja lopun.

Toinen kerta oli flunssassa lääkäriltä sairasloma paperia hakien sain kehotuksen ostaa apteekista jotain yskänlääkettä ei uskaltanut määrätä mitään kun kerroin aikaisemmasta kohtauksesta ja kivuista. Menin sitten apteekkiin ja ostin sieltä apteekin omaa musta pekka (muistaakseni) yskänlääke. Menin kotiin (onneksi) ennen kuin otin ensimmäisen annoksen ja taas noin puolituntia ja alkoi tuntua todella oudolle. Nousin ja tipuin suorilta jaloilta kipujen kouristamana lattialle oksentaen. Jälleen sama kohtalo kun olin tyhjentänyt itseni ”heräsin” ja siivosin. En muista tuostakaan kuin alun ja lopun. Valitettavasti en saanut selvitetty mikä väriaine tuossa oli seassa.

Näitä on ikävä kyllä lisää, mutta en sen enempää anna esimerkkejä kuinka rajuina jotkut ihmiset kokevat asioita. Haluan tuoda vain esille sen, että se allergia on muutakin kuin näppyjä iholla! Lääkärit eivät kaikki ota asiaa vakavasti ja olen saanut selville sen minulle pahimman mahdollisen väriaineen E171 (Titaanioksidi) joka on melkein poikkeuksetta jokaisen valkoisen pillerin päällä. Se on väriaine joka on pintakäsittely aine. Sillä saadaan pilleriin kaunis kiiltävä pinta ja se on helpommin nieltävissä. Titaanioksidi kuuluu lisäaine luokkaan vältä näitä sekä metallit, metalliyhdisteet ja puolimetallit!

Siitä kirjoitetaan myös:
Thought not to be easily absorbed, although detectable amounts can be found in the blood, brain and glands with the highest concentrations being in the lymph nodes and lungs, it is excreted from the body with urine.Can be found in tablets and capsules, cottage and Mozzarella cheeses, horseradish cream and sauces, lemon curd, toothpaste, and white paint, also in sweets where it is often used to provide a barrier between different colours. Used to increase opacity in some sauces. Banned in Germany.

Siis kielletty Saksassa! Miksi meillä Suomessa sallitaan sellainen mikä on vaarallinen? Eikö meillä ole oikeasti ihan tarpeeksi lisäaineita ilman näitä väriaineita? Toinen kamala on E621 (Natriumglutamaatti), mutta siitä myöhemmin lisää!

Lääkärit eivät tätä ota vakavasti ja sen testaaminen kuulema hyvin hankalaa. Iho testit tehty osalle ja ne oli puhtaat, mutta ei se muutoinkaan iholla näy. Olen kipuun saanut pistoksia usein kun ei löydy tarpeeksi vahvoja lääkkeitä joita voisin syödä… Ja antibiotit usein nestemäisiä kun pillerit on päälystetty…

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”Väriaine allergia

  1. Paluuviite: Hengitä syvään | Elämän uusi suunta

  2. Paluuviite: Vuoden 2015 rohdoskasvi – Spirulina | Elämän uusi suunta

  3. Titaanioksidi voi aiheuttaa yliherkkyyttä ehkä (sitä en epäile) mutta allergia vaatii aineen jossa valkuaista. Jos tarkkoja termejä käytetään ja sitä paitsi vaatteiden värit muutenkin toisenlaisia kun elintarvike värit. Sakssa ainakin kakreissa tämä titaanioksidi kielletty ja nykyään viitteitä ei olisi muutenkaan niin turvallista kuin luultu käsittääkseni et taidetarvike tehtaatkin joutuvan sen käytön nykyään ilmoittamaan ilmeisesti jossain maailman kolkissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s